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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated May 22, 1995

   This is in response to your letters dated April 27, 1995, in which you
 requested our advice concerning two questions that were presented to you
 by officials of your agency.

   The first question concerns two officials who, within the last year,
 were employed by a law firm that represents an organization (Company 1)
 which is separate but arguably related to an organization (Company 2)
 under investigation by your agency.  You are trying to determine whether
 the officials may participate personally and substantially in the
 investigation of Company 2.  That determination requires an analysis under
 18 U.S.C.  § 208, and subparts D and E of the Standards of Ethical Conduct
 for Employees of the Executive Branch (the Standards), 5 C.F.R.  part
 2635.

   Under 18 U.S.C.  § 208(a) and related regulations in subpart D of the
 Standards, an official is prohibited from participating personally and
 substantially(1) in an official capacity in any particular matter(2) in
 which, to his knowledge, he or any person whose interests are imputed to
 him under the terms of the statute has any financial interest, if the
 particular matter will have a direct and predictable effect(3) on that
 interest.  Thus, in order for 18 U.S.C.  § 208(a) and subpart D of the
 Standards to pose a bar to either of the officials' personal and
 substantial participation in the investigation of Company 2, that
 investigation would have to have a direct and predictable effect on the
 official's own financial interests or on the financial interests of a
 person whose financial interests are imputed to the official.

   You have indicated that neither of the officials has any financial
 interest in Company 2.  The only financial interests you have identified
 for either of the officials are that one of them maintains his previously
 committed funds in the law firm's 401(k) plan, which is managed by an
 independent manager paid by the firm on behalf of all participants;
 maintains his previously committed funds in the law firm's Keogh plan; and
 will be paid by the law firm, 12 months after the date of his departure
 from the law firm, the second half of a fixed amount retirement
 payment(4).  There is nothing which indicates that the investigation of
 Company 2 would have a direct and predictable effect on those interests,
 including the ability of the official's previous employer to fulfill its

Note: Among other changes to the Standards of Conduct effective August 15, 2024, the “catch-all” scenario describing what employees should 
do if there are circumstances other than those specifically covered in 2635.502 is now discussed in 2635.502(a)(3); previously, it was set out in 
2635.502(a)(2). See 89 FR 4368686 and LA-24-06.
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 commitment to make the second half of the official's retirement payment.
 Accordingly, 18 U.S.C.  § 208(a) and the related regulations in subpart D
 of the Standards would not bar the officials from participating personally
 and substantially in the investigation of Company 2.

   Subpart E of the Standards implements the ethical principles at 5 C.F.R.
 § 2635.101(b)(8) (restated from section 101 of Executive Order 12674) that
 an employee shall act impartially and not give preferential treatment to
 any private organization or individual.  To the extent that an employee's
 lack of impartiality in the performance of official duties might inure or
 appear to inure to his own benefit or to the benefit of certain other
 persons, subpart E also implements Executive Order 12674's principles,
 restated at 5 C.F.R.  §§ 2635.101(b)(7) and (b)(14), that an employee
 shall not use public office for private gain and shall endeavor to avoid
 even an appearance of violating the law or the Standards.  Under 5 C.F.R.
 § 2635.502(a),

     [w]here an employee knows that a particular matter involving
     specific parties is likely to have a direct and predictable
     effect on the financial interest of a member of his household, or
     knows that a person with whom he has a covered relationship is or
     represents a party to such matter, and where the employee
     determines that the circumstances would cause a reasonable
     person with knowledge of the relevant facts to question his
     impartiality in the matter, the employee should not participate
     in the matter unless he has informed the agency designee of the
     appearance problem and received authorization from the agency
     designee in accordance with [5 C.F.R. § 2635.502(d)].

   The officials would have a "covered relationship" with the law firm
 representing Company 1.  Under 5 C.F.R.  § 2635.502(b)(1)(iv), "[a]n
 employee has a covered relationship with: .  .  .  any person for whom the
 employee has, within the last year, served as officer, director, trustee,
 general partner, agent, attorney, consultant, contractor or
 employee."Moreover, the agency's investigation of Company 2 is a
 particular matter involving specific parties.  However, Company 1 is not a
 party to the agency's investigation of Company 2.  Thus, the agency's
 investigation of Company 2 is not a particular matter involving specific
 parties in which a person with whom the officials have a covered
 relationship is or represents a party, and the officials would not be
 required by 5 C.F.R.  § 2635.502 to use the process described in that
 section before participating personally and substantially in that matter.

   Nevertheless, 5 C.F.R.  § 2635.502(a)(2) provides that "[a]n employee
 who is concerned that circumstances other than those specifically



 described in this section [i.e., 5 C.F.R.  § 2635.502] would raise a
 question regarding his impartiality should use the process described in
 this section to determine whether he should or should not participate in a
 particular matter." When considering whether there would be any question
 regarding the impartiality of his participation in a particular matter,
 the employee may seek assistance from his supervisor, an agency ethics
 official, or the person specifically designated by his agency to address
 appearance concerns ("agency designee").  Because the relevant facts will
 vary in each situation, the Office of Government Ethics (OGE) depends on
 the employee's agency to provide whatever assistance the employee needs in
 this regard; OGE is not able to decide for an employee or an employee's
 agency whether a reasonable person would question the impartiality of the
 employee's participation in any given particular matter.

   Once the employee and the agency designee have made the threshold
 determination that a reasonable person would question the impartiality of
 the employee's participation in a particular matter, it is up to the
 agency designee to decide whether the employee may be authorized to
 participate in the matter anyway.  In cases that do not involve a
 financial interest that would be disqualifying as a matter of law under 18
 U.S.C.  § 208(a), the agency designee has broad discretion under 5 C.F.R.
 § 2635.502(d) to authorize the employee's participation in the matter,
 based on the agency designee's determination, in light of all relevant
 circumstances, that the interest of the Government in the employee's
 participation outweighs the concern that a reasonable person may question
 the integrity of the agency's programs and operations.  Factors which the
 agency designee may take into consideration include:

     (1)  The nature of the relationship involved;

     (2)  The effect that resolution of the matter would have upon
          the financial interests of the person involved in the
          relationship;

     (3)  The nature and importance of the employee's role in the
          matter, including the extent to which the employee is
          called upon to exercise discretion in the matter;

     (4)  The sensitivity of the matter;

     (5)  The difficulty of reassigning the matter to another
          employee; and

     (6)  Adjustments that may be made in the employee's duties that
          would reduce or eliminate the likelihood that a reasonable



          person would question the employee's impartiality.

   The impartiality standard in subpart E of the Standards was intended to
 accommodate variant circumstances and to provide an analytical mechanism
 for employees and agency ethics officials to focus on situations where the
 employee's impartiality could be subject to question.  Ultimately, the
 employee and the agency designee are the arbiters of whether, under the
 circumstances of a particular case, recusal is appropriate under the
 standard set forth in 5 C.F.R.  § 2635.502.  See OGE Informal Advisory
 Letter 93 x 25.

   The second question concerns two officials who, within the last year,
 were employed by a law firm that represents a company being investigated
 by your agency (investigation 1).  You are trying to determine whether
 those officials may participate personally and substantially in another
 agency investigation (investigation 2) for which a proposed consent order
 has been accepted by the agency for public comment, where that consent
 order, if approved, may serve as the precedent or model for the
 investigation of the company represented by the law firm that was the
 officials' previous employer.  As was the case with the first question,
 your determination requires an analysis under 18 U.S.C.  § 208 and
 subparts D and E of the Standards.

   As explained above with respect to the first question, in order for 18
 U.S.C.  § 208 and subpart D of the Standards to bar either of the
 officials' personal and substantial participation in investigation 2, that
 matter would have to have a direct and predictable effect on the
 official's own financial interests or on the financial interests of a
 person whose financial interests are imputed to the official.  There is
 not any indication that either of the officials has any financial interest
 in the company which is the subject of investigation 2.  The financial
 interests of the law firm that was the officials' previous employer and
 that represents the company that is the subject of investigation 1 would
 not be imputed to the officials under the terms of 18 U.S.C.  § 208 or
 subpart D of the Standards.

   Like the situation in your first question, one of the officials
 maintains a financial interest in the law firm in that he is waiting to be
 paid by the law firm the second half of a fixed amount retirement payment.
 It seems likely that the agency's action on the proposed consent order in
 investigation 2 will affect the extent to which the law firm's services
 are needed by the company that is the subject of investigation 1, since
 that company has offered to sign a consent agreement similar or identical
 to the proposed order against the company that is the subject of
 investigation 2.  However, unless the law firm's ability to make the



 second half of the official's retirement payment is dependent on the
 outcome of investigation 1 (which, presumably, it is not), the officials
 would not be barred by 18 U.S.C.  § 208 or subpart D of the Standards
from
 participating personally and substantially in investigation 2.

   The advice provided with respect to the first question regarding the
 application of subpart E of the Standards should also be followed with
 respect to the second question.  Since the company represented by the
 officials' previous employer is not a party to investigation 2, the
 officials would not be required by 5 C.F.R.  § 2635.502 to use the process
 described in that section before participating personally and
 substantially in that matter.  The process described in that section may
 nonetheless be used to determine whether the officials should or should
 not participate in a particular matter.  That process calls first for a
 determination as to whether a reasonable person would question the
 impartiality of the employee's participation in the matter, and, if so, a
 determination by the agency designee as to whether the employee may be
 authorized to participate in the matter anyway.

   We trust that this advice will be of assistance to you.

                                         Sincerely,

                                         Stephen D. Potts
                                         Director

---------------------
 Endnotes:

 (1) See 5 C.F.R.  § 2635.402(b)(4) for the definition of "personal and
 substantial."

 (2) See 5 C.F.R.  § 2635.402(b)(3) for the definition of "particular
 matter."

 (3) See 5 C.F.R.  § 2635.402(b)(1) for the definition of "direct and
 predictable effect."

 (4) Although it would not be an issue with respect to the official's
 personal and substantial participation in the investigation of Company B,
 the official should be cautioned that under 18 U.S.C.  § 203(a), no part
 of the retirement payment he is waiting to receive from the law firm may
 be derived from compensation for representational services rendered by the
 law firm, while he or she is a Government official, before any department,



 agency, court, court-martial, officer, or any civil, military, or naval
 commission.




